Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Tillbaka Skriv ut
Vad är Roadracing?

Motorcyklar i roadracing kan vara mellan 100cc och dryga 1000cc. Motorcyklarnas åldrar varierar från helt nya till de historiska i Classic-racing. Åldern på förarna är mellan 9 och 60 år + (se specialreglementet roadracing). Beroende på hur gammal man är och vilken storlek/typ av motorcykeln man har, tillhör föraren en eller flera tävlingsklasser. Yngre förare från och med 6 år börjar med att köra Minimoto.

 

För att tävla i roadracing krävs kunskaper om både, regler, signaler på banan och körteknik. Alla förare går en därför en licensutbildning. Efter godkänt teoretiskt och praktiskt prov ansöker föraren om licens. Licenser som finns är bas-, ungdoms-, junior-, senior-, elit- och classic- licens. I licensen finns ett grundförsäkringsskydd.

 

Säkerhet kommer alltid först i en av våra snabbaste motorcykelsporter. I Sverige kör vi Roadracing på asfalterade banor, som är specialbyggda för Roadracing och tävlingar med bil på asfalt. Som förbund arbetar Svemo aktivt med att hålla hög säkerhetsnivå på banorna. 

 

Förarens personliga utrustning med skinnställ, handskar, stövlar, ryggskydd och hjälm är förarens bästa skydd vid en olycka. Alla delar i den personliga utrustningen ska därför vara utformad för racing, och ha hög kvalité och uppfylla gällande säkerhetskrav. 

Motorcykeln besiktas inför en tävling ur både, säkerhetsperspektiv och sportsligt perspektiv. 

 

Roadracing är en sport för alla! 

Sporten främjar utveckling av ny teknik och säkerhet. Miljömedvetenheten är hög, i enhetlighet med förbundets miljöarbete. 

 

Regler Roadracing >>

Förarlicensutbildning - datum >>

Roadracinglicenser >>

Licenspriser >>

Försäkringsinformation >>

Minimoto >>

 

Klicka på bilden och läs mer Roadracing:

Minibild_blad_Roadracing-Minimoto_2017 

 

För mer information om tävling, träning, klassindelning, se regler roadracing eller mejla roadracingsektionen på roadracing@svemo.se.

 

Följ oss på sociala medier (Facebook, Instagram och Twitter) >>

 

Du kan även lyssna på Roadracing. Klicka på bilden och abonnera Roadracingpodden!

Roadracingpodden_logo

 

 

Vi ses på banorna!

Uppdaterad: 2017-08-30 15:22

Nu är det äntligen dags för årets SM-final i Roadracing.

2019-09-06

Klubbar som önskar arrangera statustävlingar, t ex SM, under 2020 ombeds att skicka in en intresseanmälan på fastställd blankett senast den 31 augusti 2019.

2019-08-13

Nu finns inbjudan, tidsschema och TR till finalen i NM Roadracing 2019 tillgänliga.

2019-07-29


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Grensponsor

Bike Trollhättan
Bike Performance
SurfTurf
KONTAKTA OSS: info@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping