Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
Tillbaka Skriv ut
Goda exempel

 • Länsstyrelsen Skåne delade ut 65 000 kr till ett naturvårdsprojekt på Landskrona MK:s motorbana. Samtidigt investerade Landskrona stad också tid och pengar i projektet där det påvisades att motorbanan är mycket artrik tack vare aktiviteterna där. Se länk i översikten på sidan biologisk mångfald ovan.

 

 • Länsstyrelsen Östergötland 2016: Länsstyrelsen beslutade att bidra med 34 000 kr till åtgärder för ökad biologisk mångfald för naturvårdsinsatser på banområdet SMK Kolmården använder för bland annat motocross. Se länk i översikten på sidan biologisk mångfald ovan.

 

 • Naturvårdsverkets Rapport 6356 (2010) "Ett mycket tydligt resultat av analysen är att infrastrukturbiotoper.....som motorbanor utgör mycket viktiga miljöer för de studerade arterna".
  Se länk i översikten på sidan biologisk mångfald ovan.


 • Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur skrev 2011-09-14 att "Naturvårdarna inte vill något hellre än att motocrossåkarna ska fortsätta att köra sönder marktäcket på banan".
  Se länk i översikten på sidan biologisk mångfald ovan.


 • Länsstyrelsen i Västmanland (2012-2013). Länsstyrelsen beslutade att bidra med 35 000 kr till ett LONA-projekt i Arboga kommun som undersökte hur motorbanor kan öka den biologiska mångfalden. "Det är ett ovanligt projekt eftersom det kombinerar motorsport och naturvård. Vi ser gärna fler ansökningar av den här typen" sa Lena Strömvall, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen. Se länk i översikten på sidan biologisk mångfald ovan.


 • Ett annat gott exempel är åtgärder genomförda inför Enduro-VM i Enköping 13-15 juni 2014 i samarbete med Göta MS där Länsstyrelsen Uppsala och Enköpings kommun stöttat via ett s k LONA-bidrag (Lokala Naturvårdssatsningen).

  Göta MS gjorde genom praktiska åtgärder såsom röjning av tallar en förbättring arternas livsmiljöer. Enköpings kommun medverkade i planeringen.

  Naturvårdsåtgärderna har sporrats av ett statligt bidrag för lokal naturvård, LONA-medel, via Länsstyrelsen i Uppsala. FIM (Det internationella motorcykelförbundet) har också uppmärksammat projektet. Svemo och övriga medverkande i projektet hoppas kunna inspirera andra klubbar till att göra liknande naturvårdsåtgärder vid sina banor.

  Utbildning och fallstudie biologisk mångfald Enduro-VM 2014


Uppdaterad: 2018-06-13 10:15
Skribent: Lena Bleckman
Epost: lena@svemo.se

Första helgen i april genomfördes en träffpunkt med distrikten för att diskutera organisationsutredningen.

2017-04-11

Framgång inom en idrott mäts ofta i medaljer eller andra sportsliga framgångar. Det må vara vad allmänheten uppskattar och värderar, men för ett förbund är det andra faktorer som avgör hur väl man lyckas. Eftersom det är fakta som sällan når utanför den inre kretsen, finns det därför anledning att i denna krönika berätta om den framgångsresa som Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) befinner sig på.

2017-10-05

Klockan 20:00 17/4 på Kanal 5 får ni följa Jonathans historia om att vara påväg att bli elitidrottare i enduro och plötsligt kraschar som dessvärre leder till förlamning.

2017-04-17


FIM
FIM Europe
Riksidrottsförbundet
SISU
SMC
NMC
Samarbetspartner

If
Intersport
HUAros
Accessdata
KONTAKTA OSS: info@svemo.se 011-231080 Sprängstensgatan 2 Box 2314 600 02 Norrköping